< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

02-06-2014 Wat te doen bij krakende knieën?

Als ik hurk, kraakt mijn linker knie. En niet een keer, maar echt een reeks achter elkaar. Het doet geen pijn, maar ik maak me wel zorgen. En het is gewoon geen lekker geluid. Heb je enig idee wat dit kan zijn?

Antwoord

Geluiden in gewrichten komen veel voor en in verschillende vormen bijvoorbeeld “knakjes” en “plopjes”. Ook langdurige reeksen, zoals je in je vraag beschrijft, komen voor. Ik kan je meteen gerust stellen; 99 procent van alle knieën kraken, en zolang er geen pijn bij komt kijken zit er geen klinische waarde aan. Dit geldt in principe voor alle gewrichten.

De knie is wel een bijzonder gewricht als we het hebben over geluiden en dat komt vooral door de knieschijf. Je moet de knieschijf zien als een soort bootje, wat in de gleuf van het bovenbeen ligt. Zowel in die “geul” als onder de knieschijf zit kraakbeen om soepel bewegen mogelijk te maken.

Als beide lagen even egaal zouden zijn én blijven, zouden er waarschijnlijk nooit geluiden vanaf komen. Maar zo zit het niet in elkaar. Er zijn talloze factoren die bepalen hoé onze knie belast wordt. Denk hierbij aan sport, werk (bijvoorbeeld stratenmakers) en schoeisel. Deze factoren bepalen ook hoe je kraakbeen belast wordt en hierdoor kan de structuur zich wat aanpassen. Een “ribbelige” structuur van je kraakbeen is heel normaal, maar zorgt wel voor iets meer frictie wanneer er veel druk op de knieschijf komt te staan. Bijvoorbeeld bij hurken.

Maak je je na deze uitleg nog steeds zorgen, dan zijn er manieren om de sturing van je knieschijf te veranderen. Zolang je geen pijnklachten ervaart, hoef je echter wat mij betreft geen actie te ondernemen. Vraag in je eigen omgeving maar eens wie er allemaal krakende knieën heeft en je zult verrast zijn. En onthoud wat ze zeggen; krakende wagens lopen het langst!