< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

29-07-2014 Wat te doen bij een spierscheurtje?

Antwoord door: Mark Chen, fysiotherapeut

Ik wil graag beginnen met het volgende: iedereen mág fysiotherapie!

Dat gezegd hebbende, is het antwoord op jouw vraag afhankelijk van een aantal factoren. De locatie van de scheur en de afmeting bijvoorbeeld, zijn zeer bepalend voor de duur van het herstel. Zo zal iemand die veel loopt in zijn dagelijks leven veel meer herstel nodig hebben voor een scheurtje in zijn kuitspier dan iemand die veel achter een bureau zit.

Herstel
Het herstel van zacht weefsel verloopt in fases. Voor het herstel staat een vaste tijd. Dit kan niet versneld worden, maar wel geoptimaliseerd en zeker ook vertraagd. Geef je lichaam dus de tijd en mogelijkheid om haar werk te doen.
 
De eerste fase van herstel noemt men de ontstekingsfase. Denk hierbij aan een enkel die dik en stijf wordt als je er doorheen bent gegaan. Dikte, roodheid, warmte, pijn en stijfheid kenmerken deze fase, waarin het lichaam probeert een veilig milieu te creëren voor herstel.
Deze fase duurt vaak drie tot vijf dagen.

In de fasen die daarop volgen, de ‘proliferatiefase’ en de ‘organisatiefase’, wordt er een nieuw netwerk van weefsel aangemaakt. Dit kun je vergelijken met een wondje op de huid. Die moet eerst overbrugd worden. Als er een korstje opzit kan het lichaam de huid eronder herstellen. Daarna valt het korstje er vanaf en zie je nieuw weefsel.

Zo werkt het met spieren ook. Zodra de scheur overbrugd is moet het weefsel belastbaar worden en aangepast aan de eisen die eraan gesteld worden. Binnen drie tot vijf weken zal de spier weer ‘gerepareerd’ zijn, maar de tijd om het weefsel weer compleet belastbaar te maken kan meerdere maanden tot een jaar in beslag nemen!

Ondersteunen
Ik raad mensen aan om de aangedane spier te ondersteunen met medical tape in de periode dat het minder belast kan worden. Als de eisen die je aan het weefsel stelt niet verder gaan dan het algemeen dagelijks leven, heb je daarna vaak geen fysiotherapie nodig.

Wanneer je een sporter bent of een zwaar beroep uitoefent, dan ligt dat wat anders. Het kan dan enorm veel opleveren als je een therapeut of trainer inschakelt die je helpt met het opbouwen van je belastbaarheid. Mijn ervaring is dat de meeste cliënten hierdoor nog sterker worden dan ze ervoor waren.

Onderschat de capaciteit van je lichaam niet, het is wonderbaarlijk als het goed behandeld wordt! Drink voldoende, rust voldoende en succes met je herstel!