< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

11-08-2014 Paracetamol niet effectiever bij lage rugpijn dan een placebo

Acute lage rugklachten worden niet verminderd door het slikken van paracetamol. Ook leidt het gebruik van het paracetamol niet tot een sneller herstel of betere nachtrust. Dit concluderen Australische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Sydney is de effectiviteit van paracetamol nooit goed onderzocht, terwijl het middel op grote schaal voorgeschreven wordt bij acute lage rugpijn. Zij onderzochten ruim 1600 patiënten met klachten aan de onderrug, waarvan een derde drie keer per dag paracetamol kreeg, een derde mocht zelf kiezen wanneer er een paracetamol werd genomen en een derde kreeg een placebo. Patiënten die paracetamol slikten, waren na gemiddeld 17 dagen weer pijnvrij. Mensen die een placebo kregen, hadden na 16 dagen geen pijn meer.

De wetenschappers werden verrast door de uitkomsten, omdat de werking van paracetamol wel aantoonbaar is bewezen bij bijvoorbeeld hoofdpijn of kiespijn. Andere wetenschappers die niet betrokken waren bij het onderzoek trekken de onderzoeksmethoden niet in twijfel, maar vinden wel dat dokters op basis van één onderzoek niet moeten stoppen met het voorschrijven van paracetamol.

Bron: fysioforum.nl