< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

13-04-2015 'Bewegen verkleint kans op hartziekten'

Vrouwen op middelbare leeftijd die een paar keer per week lichamelijk actief zijn hebben een kleinere kans op hartziekten, een beroerte en bloedproppen dan inactieve vrouwen. Meer bewegen lijkt het risico niet nog verder te verlagen.


Onderzoekers van de University of Oxford komen tot die conclusie. Vrouw die zich twee tot drie keer per week flink inspannen - met zweten en een versnelde hartslag tot gevolg - hebben een 20 procent kleinere kans dan vrouwen die minder of helemaal niet bewogen. Activiteiten die samenhingen met een lagere risico waren onder andere wandelen, tuinieren en fietsen.

Meer bewegen
“Inactieve middelbare vrouwen zouden moeten proberen om regelmatig te bewegen”, verteld onderzoeker Miranda Armstrong. “Om hart- en vaatziekten te voorkomen hebben vrouwen echter helemaal niet zo overdreven veel beweging nodig. Ons onderzoek laat zien dat ze heel vaak inspannen weinig toegevoegde voordelen heeft boven regelmatig inspannen.”

Onderzoek
Bij het onderzoek waren 1,1 Britse vrouwen betrokken die onderdeel uitmaakten van de Million Women Study in 1996 tot 2001. Bij de start van de studie was de gemiddelde leeftijd van de vrouwen 56 jaar. De mate van beweging rapporteerden de vrouwen bij de start van de studie en drie jaar later. De onderzoekers keken verder naar ziekenhuisopnames en overlijden bij de deelnemers in een periode van ongeveer 9 jaar.