< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

25-01-2016 Symptomen van fasciitis plantaris verlichten

Je voet heeft een dikke laag van huid en spieren die hem van teen tot hiel beschermt. Deze laag is de zool van je voet en het is de primaire bescherming van je voeten tegen de impact die geproduceerd worden door wandelen, joggen of rennen en andere fysieke activiteiten waarbij je voet herhaaldelijk tegen een harde oppervlakte aankomt. Met dit soort gebruik zijn ontstekingen en verrekkingen veelvoorkomend en dit wordt fasciitis plantaris genoemd.

Symptomen van fasciitis plantaris
De symptomen van deze ziekte zijn:

Pijn in je hiel of zool, dat een stekende pijn kan worden. Dit kan voorkomen tijdens de dag en verlichten tijdens rustmomenten.
Soms reikt deze pijn tot de tenen van de voet.
Zwelling of ontsteking van de voet is mogelijk.
Je dagelijkse activiteiten kunnen mogelijk beïnvloed worden door deze pijn, waardoor je normale routines verstoord worden.

Advies om fasciitis plantaris te verlichten
IJsklontjes

Een van de remedies die meestal gebruikt wordt, is het aanbrengen van ijs op het ontstoken gebied. Als je het er ongeveer 15 minuten op laat zitten, dan kan ijs de ontsteking en pijn verminderen. Als je aandoening al in een gevorderd stadium is, dan raden we aan om dit 5 tot 6 keer per dag te doen.

Pijn bij deze aandoening komt meestal voor tijdens de eerste uren van de dag. We raden voetmassages aan waarbij gefocust wordt op de grote teen, aangezien bewezen is dat dit de voetspieren helpt om te ontspannen en de pijn verlicht. Gebruik een rond object, zoals bijvoorbeeld een bal, om de bogen van je voeten te masseren, zodat je je voeten kan verfrissen en de pijn verlichten.

Een geneesmiddel voor de lange termijn is schoenen gebruiken met een dikke zool die de voeten ondersteunen. Gespecialiseerde inlegzolen kunnen gekocht worden om te helpen bij het ondersteunen van je voeten en je hielen te beschermen. Je zou orthopedische ondersteuningen moeten gebruiken als je die hebt.

Fasciitis plantaris voorkomen
Blote Voeten

Als je de pijn van fasciitis plantaris nog nooit ervaren hebt of je hier net last van krijgt, dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om te voorkomen dat het erger wordt of om het helemaal te voorkomen.

Verlies extra gewicht om de druk op je voeten te verlichten.
Vermijd zoveel mogelijk lange periodes van staan, met blote voeten lopen of schoenen die erg dunne zolen hebben en geen ondersteuning bieden.
Doe aan fysieke activiteiten die je voeten niet constant belasten.
Vermijd harde oppervlaktes wanneer je aan het rennen, springen of joggen bent en kies voor zachtere oppervlaktes zoals gras.
Dingen om te onthouden
Fasciitis plantaris kan vele oorzaken hebben, maar ook vele behandelings- en voorkomingsmethodes. Je voeten zijn belangrijk voor je algehele gezondheid en spelen een belangrijke rol bij je dagelijkse activiteiten en het gezond blijven.

Ten slotte willen we aanbevelen dat je je voeten goed verzorgd, zodat ze actief kunnen blijven en naar de commando’s van je hersenen kunnen luisteren zonder pijn. Elk deel van je lichaam zou goed verzorgd moeten worden, vooral wanneer ze mogelijk kunnen lijden onder een invaliderende verwonding of ziekte.