< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

01-02-2019 Lichaamsbeweging en kanker

Lichaamsbeweging is gezond en belangrijk voor een lager risico op kanker. Het beschermt je op twee manieren tegen kanker.

Lichaamsbeweging en kanker

Lichaamsbeweging heeft zowel indirect als direct een beschermend effect tegen kanker. Indirect help lichaamsbeweging je tegen kanker te beschermen omdat het bijdraagt aan het behouden van een gezond gewicht. Overgewicht verhoogt namelijk het risico op kanker.

Lichaamsbeweging kan ook, los van het effect op je gewicht, direct het risico op een aantal kankersoorten verlagen. Uit onderzoek blijkt dat lichaamsbeweging kan helpen beschermen tegen darmkanker, borstkanker (bij vrouwen na de menopauze) en baarmoederkanker. Er zijn verschillende mogelijke verklaringen hiervoor:

lichaamsbeweging kan helpen je hormoonspiegel gezond te houden
lichaamsbeweging draagt bij aan een goede spijsvertering
lichaamsbeweging draagt bij aan een sterk immuunsysteem
Daarnaast verlaagt lichaamsbeweging ook het risico op veel andere ziektes, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en osteoporose.

Beweeg elke dag minimaal 30 minuten: wat telt mee?

Voor je dagelijkse 30 minuten bewegen tellen alle matig intensieve en intensieve activiteiten mee. Je hoeft dus niet elke dag naar de sportschool; andere activiteiten zoals fietsen of wandelen tellen ook mee.

Een activiteit is matig intensief als je het er na een tijdje een beetje warm van krijgt en je hartslag iets omhoog gaat. Je kunt ondertussen nog wel een gesprek voeren. Voorbeelden zijn:

stevig wandelen (5 km per uur)
fietsen (16 km per uur)
zwemmen (rustig baantjes trekken)
krachttraining (bv gewichtheffen met halters)
zware klussen zoals de auto wassen of de tuin harken
Een activiteit is intensief als je hartslag nog verder omhoog gaat. Je gaat waarschijnlijk transpireren, raakt buiten adem en praten wordt lastig. Voorbeelden zijn:

joggen of hardlopen
tennissen
wielrennen (meer dan 25 km per uur)
sporten zoals voetbal of basketbal
cardiotraining, bijvoorbeeld op de crosstrainer of roeimachine
Tips om meer te bewegen

Zorg dat het leuk is. Door bijvoorbeeld samen met vrienden te bewegen of door activiteiten af te wisselen.
Maak er een gewoonte van. Door bijvoorbeeld een vast tijdstip te kiezen, zoals een lunchwandeling of (een deel van) de route naar je werk lopend of fietsend af te leggen.
Deel het op. Je hoeft niet per se 30 minuten achter elkaar te bewegen. Deel het op in twee keer een kwartier of drie keer tien minuten. Doe bijvoorbeeld oefeningen tijdens het televisiekijken of loop een blokje om.