< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

14-02-2018 'Artsen bezorgd over lichaamshouding van jongeren'

Deskundigen op het gebied van lichaamshouding maken zich grote zorgen over de fysieke ontwikkeling van kinderen en jongeren. Steeds meer jongeren lijken problemen te krijgen met hun rug, voornamelijk doordat ze te weinig bewegen en veel (voorovergebogen) stilzitten. Dat meldt de Gelderlander.
Onder 250 jongeren uit Deventer is onderzoek gedaan naar de gesteldheid van hun rug. Orthopedisch chirurgen Piet van Loon en Ruud van Erve voerden het onderzoek uit en spreken van zorgwekkende resultaten. Momenteel werken de onderzoekers aan een wetenschappelijke publicatie over dit onderwerp.

Door dagelijks veelvuldig gebruik te maken van smartphones, tablets en computers ligt het gevaar op de loer dat de ruggen van jongeren krom groeien. Ook de spieren raken verslapt. Deze houding lijkt bij veel jongeren een bochel in de rug te veroorzaken. Dat beeld kwam ook naar voren uit het onderzoek onder de Deventerse jongeren, waarbij meer dan helft van de kinderen bijvoorbeeld problemen had om voorover hangend, met gestrekte benen, de grond te raken met hun handen.

Het aantal kromme ruggen bij jongeren, ook wel ‘gameboyruggen’ genoemd door de onderzoekers, lijkt tegenwoordig schrikbarend meer voor te komen dan bijvoorbeeld 70 jaar geleden. Grote gevolgen zijn nu nog niet te merken, zo stellen Van Loon en Van Erve, maar de deskundigen schatten dat deze groep later als oudere behoorlijk veel hinder zal ondervinden als er niets aan het probleem wordt gedaan.

Door: Redactie Nationale Zorggids