< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

14-02-2014 Mogelijk nieuwe behandeling osteoporose

Mogelijk nieuwe behandeling osteoporose

Onderzoekers van de Washington University School of Medicine hebben mogelijk een middel ontdekt om botgroei te bevorderen. Wellicht wordt dit middel in de toekomst een nieuwe behandelmethode voor osteoporose.
“We zijn op zoek gegaan naar nieuwe manieren om botvorming te stimuleren”, aldus onderzoeker Fanxin Long. “We beschikken momenteel vooral over veel goede manieren om de botafbraak te remmen. Goede middelen om de botgroei te stimuleren ontbreken nog.”
Proces
Samen met zijn collega’s bestudeerde Long daarom bij muizen een specifiek chemisch proces dat betrokken is bij de vorming van bot. Bij dit proces zijn de zogenaamde WNT-eiwitten betrokken. Deze eiwitten brengen in een cel en zitten verschillende processen in werking. Een bepaald lid uit de WNT-familie is in staat om de botvorming drastisch te vergroten, via het reactiepad mTOR.
“Door de omgeving, de voeding en energiestatus van een cel te bestuderen, bepaald mTOR of een cel in een bepaalde modus komt waarin veel eiwitten of bot wordt aangemaakt”, legt Long uit. “De vorming van bot vraagt veel energie, dus het is logisch dat de cel een seintje krijgt als er genoeg energie en materiaal is om nieuw bot aan te maken.”
Onderzoek
Long keek naar muizen met een normale hoeveelheid of extra WNT-eiwitten. Een specifiek eiwit, WNT7B, is een stimulator voor botvorming bij muizen. Muizen die meer WNT7B aanmaakten, produceerden veel meer bot dan normale muizen. Dankzij het eiwit hadden de muizen ook meer osteoblasten, cellen die bot kunnen aanmaken.
Het is nog vroeg, maar de bevinding van de onderzoekers wijst er op dat botgroei gestimuleerd kan worden door het mTOR reactiepad te activeren. Long: “Dit is een nieuw inzicht. Tot nu toe lag de focus bij de ontwikkeling van mTOR-geneesmiddelen op het remmen van de groei van kankercellen of het immuunsysteem. Opvallend is dat botproblemen bij mensen die deze geneesmiddelen gebruiken veel voorkomen.”
Bron: www.gezondheidsnet.nl