< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

Dry Needling

Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt al sinds 2007 toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spierknopen (triggerpoints) aangeprikt met een dunne naald en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling is dus anders als acupunctuur, bij deze behandelmethode wordt er oppervlakkig in de energiebanen geprikt.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een knoop in een spier die naast drukpijn ook uitstralende pijn kan veroorzaken. Door middel van het aanprikken van de triggerpoint wordt er een signaal afgegeven waardoor de triggerpoint verdwijnt en de doorbloeding geactiveerd wordt. De fysiotherapeut probeert deze triggerpoints op te sporen omdat ze de oorzaak van uw beschreven klachten kunnen veroorzaken. Triggerpoints kunnen zich uiten in: pijn en stijfheid, bewegingsbeperkingen van gewrichten, verminderde kracht van de betreffende spier, tintelingen in arm/been en hoofdpijn of duizeligheid.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen acuut ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde beweging of door een ongeval of letsel maar kunnen ook ontstaan door langdurig verkeerde houding of afwezigheid van bewegen. Andere oorzaken kunnen zijn: psychologische factoren, zoals stress en werkdruk of anatomische afwijkingen zoals slappe ligamenten of spieren in schouders, enkels of knieën (instabiliteit) of standsafwijkingen zoals bijvoorbeeld een scoliose.

Wanneer is dry needling geschikt?

De fysiotherapeut zal als eerst met u een gesprek aangaan om te achterhalen wat de oorzaak van uw klachten is. Vervolgens volgt er een onderzoek om te kijken of de klachten voortkomen uit triggerpoints in de spieren.

Ervaring

De naald die gebruikt wordt tijdens de behandeling is erg dun en voelt u bijna niet tijdens het inbrengen door de huid. Als de naald eenmaal de triggerpoint aanprikt voelt u dat als een soort schokje. Na behandeling voelt de spier vaak direct meer ontspannen en gaat het bewegen gemakkelijker. De spier kan daarna wel wat zwaar of stijf aanvoelen maar dit is van korte duur. Voldoende water drinken kan helpen tegen deze nareactie.  Het wordt niet geadviseerd om direct na de behandeling krachttraining te gaan doen van de behandelde spier.

Kosten

Dry Needling valt bij onze praktijk onder een reguliere fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie kost het u niets.