< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

24-06-2014 Ooit een enkelblessure gehad?

Het gebruik van een enkelbrace tijdens voetbal is het meest effectief om herhaalde enkelblessures te voorkomen. ‘Na een eerste enkelverstuiking is er een verhoogd risico op een volgende’, vertelt Evert Verhagen, onderzoeker EMGO+ van VUmc en projectleider van het onderzoek naar de beste methode om herhaling te voorkomen.

Een enkelblessure is één van de meest voorkomende sportblessures. Verschillende profvoetballers hebben dat al aan den lijve ondervonden tijdens dit WK. Zo kon de Duitse middenvelder Marco Reus niet mee naar Brazilië omdat hij een enkelblessure opliep en moest Italië-doelman Gianluigi Buffon het laten afweten tegen Engeland vanwege een verdraaide enkel.

Gelukkig zijn er preventieve maatregelen beschikbaar die het verhoogde risico op herhaling kunnen beperken, zoals het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining op een oefentol. Onder leiding van onderzoeker dr. Evert Verhagen van VUmc werd onderzocht welke van deze maatregelen het meest effectief is in het voorkomen van deze herhaalde letsels.

Een jaar lang volgde promovendus Kasper Janssen 384 sporters nadat ze een enkelverstuiking hadden opgelopen. De sporters werden verdeeld over drie groepen. Een groep droeg een brace tijdens het sporten, de tweede groep kreeg balanstraining, een derde groep kreeg een combinatie van beide. Na een jaar bekeken de onderzoekers hoeveel nieuwe verstuikingen in de groepen waren ontstaan en wat de gerelateerde kosten waren. De meest opvallende conclusie was dat bracen tijdens sport goedkoper was en meer enkelverstuikingen bleek te voorkomen dan thuis trainen op een oefentol.

Verhagen: ‘Als je de resultaten van het onderzoek vertaalt naar de voetballers van Oranje die eerder een enkelblessure hadden, zou je denken dat ik ze een brace zou adviseren. Maar mijn supportershart zegt iets anders. Vanuit die rol is mijn advies dat ze ondanks deze uitkomst beter de balans kunnen trainen. Zo’n brace is dan wel effectiever, maar beïnvloedt mogelijk ook de prestatie bij topvoetballers negatief, door een bewegingsbeperking bij snelle korte zijwaartse bewegingen en vermindering van balgevoel. En dát kunnen we juist nu niet hebben op het WK…’

Amateursporters
Het advies tot het gebruiken van preventieve maatregelen geldt ook voor amateursporters. Hierbij geldt het advies dat men de maatregel moet nemen waar men zich het prettigst bij voelt. In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in 2013. Het merendeel van de enkelblessures ontstaat plotseling. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking, verdraaiing of bandletsel. Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure.

Bron: VUMC
Geschreven door Fysioweb op 20 juni 2014. Geplaatst in Fysiotherapie nieuws.