< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

16-04-2015 Fysiotherapie net zo effectief als een OK bij lumbale stenose

Volgens een recent onderzoek is fysiotherapie waarschijnlijk net zo effectief als een operatie om de symptomen van lumbale spinale stenose te kunnen verlichten. Lumbale stenose is een veel voorkomende oorzaak van schade aan de zenuwen en pijn in de onderrug bij ouderen.

“Chirurgie is een risicovolle procedure, met ongeveer 15 procent kans op complicaties waarvan de helft mogelijk levensbedreigend zijn,” zei Dr Anthony Delitto, onderzoeker bij de ‘School of Health and Rehabilitation Sciences’ aan de Universiteit van Pittsburgh. “Daarentegen is fysiotherapie natuurlijk veel veiliger.”

Lumbale spinale stenose, waarbij er druk ontstaat in het zenuwkanaal in de lendewervelkolom, kan leiden tot beknelde zenuwen, tintelingen, zwakte en gevoelloosheid in de rug en de onderste ledematen. De aandoening komt vaker voor bij een hogere leeftijd.

Tussen 2000 en 2005, vroegen ze 481 patiënten, die al hadden ingestemd om zich te laten opereren, of ze bereid waren om deel te nemen aan het onderzoek. Ze zouden dan willekeurig geselecteerd worden om ofwel fysiotherapie te krijgen of de operatie. De meeste patiënten wilden niet meewerken omdat ze graag geopereerd wilden worden, zodat uiteindelijk slechts 169 patiënten instemden en deelnamen aan het experiment .

Uiteindelijk werden 87 patiënten geopereerd en 82 werden naar een fysiotherapeut verwezen.

Bij aanvang van het onderzoek waren de patiënten tenminste 50 jaar oud. Ze moesten in staat zijn om zonder moeite ten minste 400 meter te kunnen lopen en mochten geen onderliggende aandoeningen zoals dementie, ernstige vaatziekten, kanker, of een eerdere hartaanval hebben of doorgemaakt hebben.

De meesten van hen waren nauwelijks of niet actief, en hadden vaak last van overgewicht. Patiënten in die werden geopereerd waren enigszins jonger, gemiddeld ongeveer 67 jaar. In de groep die fysiotherapie kreeg lag de gemiddelde leeftijd ongeveer op 70 jaar.

Fysiotherapie bestond uit twee wekelijkse oefentherapie gedurende zes weken. De deelnemers mochten op elk moment stoppen en zich alsnog laten opereren, en tijdens de therapie of de twee jarige follow-up lieten zich 47 van hen, (57 procent) dat dan ook doen.

Ongeacht in welke groep ze begonnen, de deelnemers rapporteerden gelijkwaardige vermindering van pijn en andere symptomen gedurende de twee jaren.

“De studie toont aan dat zowel chirurgie als fysiotherapie redelijk keuzes zijn; welk traject de patiënt ook doorloopt, na twee jaar is het resultaat hetzelfde,” zegt onderzoeker Jeffrey Katz.

Jeffrey Katz merkt op dat er nog steeds een rol voor chirurgie in de behandeling van lumbale spinale stenose ligt. Maar het heeft zeker zin om eerst fysiotherapie uit te proberen.

Lees meer via Annals of Internal Medicine, online April 6, 2015
Bron: Reuters