< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

15-09-2015 Beweging vergroot botdichtheid bij mannen met weinig botmassa

Naarmate mannen ouder worden, neemt de botmassa af. Dat verhoogt het risico op osteoporose oftewel botontkalking, een aandoening waarbij de botten verzwakken en daardoor makkelijker breken.

Botdichtheid
De onderzoekers bestudeerden 38 mannen van middelbare leeftijd. Zij volgden een jaar lang een programma waarbij ze 60 tot 120 minuten per week doelgerichte oefeningen uitvoerden in de vorm van gewichtheffen of sprongoefeningen. Bij aanvang van de studie en na zes en twaalf maanden werd hun totale botdichtheid en de botmassa in de heup en wervelkolom gemeten.

Effect na half jaar
Na een half jaar sporten, bleek de botdichtheid in het hele lichaam en in de wervelkolom al toegenomen te zijn. De botmassa in de heupen nam alleen toe bij de mannen die het gewichthefprogramma voltooiden. De deelnemers gaven aan dat ze minimale pijn en vermoeidheid ervaarden na het oefenen. Hun pijn en moeheid nam gedurende het jaar nog verder af.

Preventie
“Mensen hoeven meestal niet te weten dat ze hartproblemen, een hoge bloeddruk of prediabetes hebben om te gaan sporten – ze doen het preventief”, zegt Pam Hinton. “Zo hoef je ook niet te weten dat je osteoporose hebt om krachttraining te gaan doen. De interventies die we onderzochten zijn effectief, veilig en kosten maar 60 tot 120 minuten per week, wat wel haalbaar is voor de meesten.”

De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in Bone.

Bron: gezonheidsnet.nl