< >
Facebook Twitter Email

Fysiotherapiepraktijk CG

13-08-2014 Bewegen verkleint kans op borstkanker

Regelmatig bewegen verlaagt het risico op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen. Dit effect neemt echter af als zij minder lichamelijk actief worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Franse Gustave Roussy Instituut.

Voor het onderzoek werden meer dan 59.000 Franse vrouwen die de overgang al achter de rug hadden gemiddeld 8,5 jaar lang gevolgd. Gedurende deze periode kregen ruim 2100 deelnemers de diagnose borstkanker.

Vrouwen die in de vier jaar daarvoor regelmatig hadden bewogen - vergelijkbaar met minstens vier uur wandelen of fietsen - bleken 10 procent minder vaak borstkanker te krijgen dan vrouwen die minder bewogen. Het effect van lichamelijke activiteit stond los van andere factoren zoals gewicht, lichaamsvet, middelomtrek en hoe veel de vrouwen 5 tot 9 jaar voor de diagnose hadden bewogen. Bewegen kan dus helpen, maar je moet het wel volhouden.

Gezonde leefstijl

Waarom bewegen het risico op borstkanker verlaagt, is nog niet duidelijk. Dit onderzoek toont bovendien niet aan dat bewegen borstkanker voorkomt. Mogelijk hadden de vrouwen die regelmatig wandelden of fietsten over het algemeen een gezondere leefstijl dan de vrouwen die weinig bewogen.